Ga terug

Verschillende soorten houtverf

11 augustus 2022

Pib-Alphen-aan-den-Rijn

Ben je bezig om de binnen- of buitenkant van je huis op te knappen? Er zijn verschillende soorten houtverf om het hout van het huis of ander houtwerk te beschermen. Met houtverf breng je een beschermende laag aan over het hout waardoor het beter beschermd is tegen beschadigingen en alle weersomstandigheden. Gebruik je houtverf, dan verleng je de levensduur van het hout waardoor je het minder snel hoeft te vervangen. Houtverf is in meerdere kleuren te verkrijgen. Wil je een bepaalde kleur houtverf, dan wordt deze gemengd in de mengmachines. Door gebruik te maken van een kleurenwijzer wordt het kiezen van de juiste kleur een stuk eenvoudiger. Je kunt houtverf van verschillende merken kopen zoals:  

Wat zijn verschillende soorten houtverf voor buiten? 

Voor het schilderwerk buiten heb je drie verschillende soorten houtverf: 

 • Hoogglans lak 
 • Zijdeglans lak
 • Matte lak

Wil je houtverf voor buiten gebruiken? Dan is hoogglans verf zeer geschikt. Kies voor de Sikkens Rubbol XD High Gloss. Het is verf die 30% duurzamer is dan andere hoogglanslakken. De onderhoudscyclus is ongeveer zeven á acht jaar en wordt mede bepaald door de ondergrond, kwaliteit van de constructie, beglazing en de toegepaste kleur. Hoogglans heeft een sterkere lak waardoor het langer meegaat dan zijdeglans. Vind je een glans over het houtwerk niet mooi? Je kunt ook voor matte verf kiezen. Kies je liever voor een middenweg, dan is zijdeglans geschikt. De Sigma S2U Semi-Gloss is een krasvaste halfglanzende lakverf voor buiten op basis van polyurethaan alkydhars. Het heeft een hoge weervastheid, is kras- en slijtvast, hoge dekkracht, is simpel te reinigen en makkelijk verwerkbaar. Zoek je houtverf voor buiten dat extreem kras- en slijtvast is? De Sikkens Rubbol Satura is een kras- en slijtvaste zijdeglanzende houtverf. Bij lichte houtkleuren is de vergeling minimaal.  

Wat is de beste houtverf voor binnen? 

Als je binnen gaat verven met houtverf wordt aangeraden om verf op waterbasis te gebruiken. Hier zijn enkele redenen voor, namelijk:  

 • Kleinere kans op vergeling  
 • Droogt sneller op 
 • Is geurarm  
 • Beter voor het milieu  

Verf op terpentinebasis wordt afgeraden omdat de houtverf vergeelt als er geen Uv-licht bij de verf komt en dat is zonde.   

Enkele houtlakken op waterbasis zijn:  

 • Boonstoppel Garantie Interieur Lak HG PU/AK is een kras- en slijtvaste, hoogglanzende lakverf. De verf is elastisch en is gemakkelijk te verwerken. Je kunt er hout mee aflakken of het toepassen op metaal als dit is voorzien van een (roestwerend) grondverfsysteem.  
 • De Sikkens Rubbol BL Rezisto High Gloss is een hoogglans binnenlak. Deze houtverf beschermt tegen huidvet, krassen en slijtage. Het voordeel van deze houtverf is dat de verf niet zo gauw droogt. Dit voorkomt vlekken en aanzetten.  
 • De Wijzonol Zijdeglanslak Waterverdunbaar is zeer geschikt voor binnen omdat de verf niet vergeelt. Het is handvetbestendig, kras- en stootvast, geurarm en dekt goed.  
 • Als je een kleurige houtverf zoekt, is de Koopmans Mat Aqua geschikt. Het is een matte lak die zowel binnen als buiten toepasbaar is. Deze verf is in bijna iedere dekkende kleur die op de kleurenmengmachine maakbaar is, verkrijgbaar. Daarnaast heeft het een super matte afwerking en het is huidvetbestendig.  

Zoals je ziet, is er genoeg keuze in merken en soorten houtverf. Laat je vooraf goed informeren, zodat je weet welke houtverf het geschiktst is voor jouw verfklus. 

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in